Verduurzamen doe je niet alleen voor milieu en maatschappij, maar biedt ook de beste vooruitzichten voor jouw onderneming, zodat je daar in de toekomst de vruchten van kunt plukken. Maar hoe begin je? Justus Beijk, duurzaamheidsadviseur bij a.s.r: “Kijk eerst naar de kernactiviteiten van jouw onderneming; daarmee maak je vaak het snelste, en de meeste impact.” Check deze 5 eenvoudige stappen tot verduurzaming van jouw bedrijf.

1: Het beperken van je CO2-uitstoot


Er is sprake van directe en indirecte CO2-uitstoot. Direct is jouw eigen energieverbruik, onder indirect energieverbruik valt bijvoorbeeld het woon-werkverkeer van jou en/of je werknemers, of stappen in je productieproces. Je kan hiervoor advies opvragen bij je branchevereniging, maar dit is lastiger in kaart te brengen dan je directe CO2-uitstoot. Begin daarom daarmee, raadt Beijk aan. “Als jij je energieverbruik verlaagt, heeft dit effect op je CO2-uitstoot. “Zo bieden wij ondernemers die bij ons verzekerd zijn een Energiescan aan. Zo krijg je snel inzicht in waar je energie kunt besparen in je bedrijfspand. Dat kan al een behoorlijke impact hebben.’

2: Hoe beïnvloed jij de biodiversiteit?


Biodiversiteit hangt indirect samen met de hoeveelheid CO2 die we uitstoten. Het gaat over de rijkdom van soorten leven op aarde. Naarmate de aarde opwarmt, gaat er steeds meer van verloren. Dit uit zich in een stijgende zeespiegel, bosbranden en stijgende zeewatertemperaturen. Maar ook grondstoffen, materialen, stoffen en producten kunnen een negatieve impact hebben op de biodiversiteit. Als er bijvoorbeeld regenwoud wordt gekapt voor de aanleg van een palmolieplantage, neemt de biodiversiteit in die regio direct sterk af.

“Ga daarom als ondernemer goed na welke grondstoffen je gebruikt en wat de impact hiervan is op de biodiversiteit. Grondstoffen die een risico zijn voor je bedrijf of mens en milieu kan je vinden in de Grondstoffenscanner van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO),” tipt Beijk.

Biodiversiteit kan je ook op kleine schaal op eigen terrein toepassen. Denk aan een vergroening van de omgeving, waar mogelijk meer vogels en insecten op afkomen.

3: Zet diversiteit en inclusie hoog op de agenda

Diversiteit gaat over zowel zichtbare als onzichtbare verschillen tussen mensen. Hoe we onderling met die verschillen omgaan is inclusie. Justus Beijk : “Zijn jouw werknemers een goede afspiegeling van de samenleving? Denk hierbij ook eens aan leeftijd, en niet alleen een culturele achtergrond of gender.”
Een voordeel van een diverse en inclusieve onderneming is dat je hiermee sneller nieuwe doelgroepen bereikt, omdat jouw werknemers zich beter in de behoeften van nieuwe klantgroepen kunnen verplaatsen.

Meer weten over duurzaam ondernemen?

Door duurzamer te ondernemen draag je niet alleen bij aan een betere wereld, maar je investeert óók in de toekomstbestendigheid van je bedrijf. Een duurzaam imago helpt je daarnaast om talent aan te trekken. En je bespaart met duurzame oplossingen op je kosten. 
 
a.s.r. wil maatschappelijke impact maken, samen met haar klanten. a.s.r helpt je duurzamer ondernemen. Met zakelijke producten, kennis van experts en verhalen van bedrijven die vooroplopen in duurzaamheid. Laat je inspireren!

Alles over duurzaam ondernemen


4: Maatschappelijke initiatieven steunen

Maatschappelijke initiatieven kun je ook op andere manieren steunen dan alleen een financiële bijdrage vanuit je onderneming te doen. “Vraag je medewerkers welke goede doelen hen aanspreekt en moedig ze aan om vrijwilligerswerk te doen. Als leidinggevende zou je kunnen overwegen je werknemers een dag vrij per jaar te geven om zich die dag vrijwillig in te zetten.” Of misschien doen je werknemers als vrijwilligerswerk op eigen initiatief? Dan zou je ze kunnen steunen met een stimulansplan, waarbij ze binnen hun werk bijdragen kunnen verzamelen voor hun goede doel. “Op die manier bind je werknemers aan je die sociaal betrokken zijn én steun je maatschappelijke initiatieven waar je werknemers zich bij betrokken voelen,” tipt Beijk.

5: Werk samen met partijen die ook duurzaam ondernemen

Als je duurzaam ondernemen zelf hoog in het vaandel hebt staan, wees dan ook kritisch op de partijen met wie je samenwerkt. Dit kunnen directe partijen zijn in je supply-chain, maar bijvoorbeeld ook het autoverhuurbedrijf dat je altijd gebruikt. “Biedt jouw verhuurder alleen oude dieselauto’s aan? Vraag dan eens om schonere, elektrische auto’s,” geeft Beijk als voorbeeld. “Ga het gesprek aan en vraag wat er mogelijk is. Bij te weinig verandering op korte termijn, kan je overwegen over te stappen naar een meer geschikte partij.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met a.s.r.